Răzătoarea super Răzătoarea *

Echipa Vogue Italia impreuna cu fotograful Steven Meisel ne prezinta in numarul din ianuarie al revistei un pictorial care la prima vedere – te lasa confuz dar asociat unui context – se transforma intr-o satira ce se rasfrange asupra perceptiei actuale a fenomenului modei. Pictorialul pune problema unei demistificari agresive si iremediabile a creatiilor vestimentare. Piese din colectiile Chanel, Balenciaga, Prada, Alexander McQueen, Gucci pot fi achizitionate la super oferte, intre anumite intervale orare…si poate ca “daca esti printe primii care comanda PRODUSUL, vei primi la ACELASI PRET si un accesoriu unicat”.

Jocul vizual conceput de Meisel nu se rezuma doar la produs ci si la consumatorul sau. Avizi dupa imagini fara fond, indivizii stau neclintiti in fata ecranului si devoreaza fara discernamant cele mai bune oferte pentru o viata pe care nici macar nu sunt siguri daca o vreau sau nu. Cultura din ce in ce mai raspandita a teleshoppingului, a cumparaturilor online remodeleaza chipul cioplit al Produsului, usurandu-ne accesul la acesta.

Mesajul “Must have bag Monday” se deruleaza repetitiv in partea de jos a uneia dintre poze, “4 way payment available” ne anunta o alta rubrica in timp ce pe un podium improvizat, supermodele de renume international, prezinta prin miscari exagerate  cele mai extravagante tinute. In acelasi platou, bijuterii opulente si pantofi statement ne sunt etalate pentru a fi cumparate cat mai repede: “120.330 already sold”.

Este aceasta satirizare o forma de protest? Este abordarea mai putin elitista a creatiilor marilor case de moda un lucru asa de negativ? Pictorialul fotografiat de Steven Meisel nu isi propune sa raspunda intrebarilor, nu ascunde nici o tenta moralizatoare, este doar expresia artistica a unei stari de fapt.

sursa poze:

explicatie titlu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s