Lana “La Naive”

Despre Lana si activitatea ei creativa din domeniul fashion-ului autohton am mai povestit in trecut. De ce continuam sa vorbim despre Lana? Pentru ca Lana, chiar daca este inca la inceput de drum, a reusit sa isi contureze un univers estetic coerent, pentru ca Lana este printre putinii designeri romani carora nu le este frica sa foloseasca print-urile digitale, pentru ca stie sa le si foloseasca, pentru ca imbina traditionalul cu modernul, pentru ca se diferentiaza printr-un subtil simt al umorului si nonsalanta.

“La Naive”, cea mai recenta colectie a sa, rezolva o mare parte din problemele ce au legatura cu alegerea garderobei pentru sezonul rece (cel putin pentru noi). Cele mai cool geci matlasate, acompaniate de rucsacuri, colanti si bluze/rochii primesc, pe langa functia lor practica, o functie estetica. O parte din piesele vestimentare prezente in colectie sunt rezultatul colaborarii dintre talentul Lanei si viziunea artistica a pictorului suprarealist Adrian Preda si a ilustratoarei Irina Broboana.

 

Conceptul vestimentar orbiteaza in jurul efectului de trompe l’oeil, o oportunitate perfecta pentru mine de a manipula operele “Papei Suprarealismului” – Rene Magritte, ale lui Rousseau-Douanier (a carui pictura exotica, contine acum, in remixul meu, o familie traditională romaneasca purtand costume folclorice), irisii eterici ai lui Van Gogh si un fragment din opera florala a pictoritei moderniste Georgia O’Keefe. Acestea pot fi luate ca o serie de omagii textile aduse unor maestri dar si ca o tentativa de a pune creatiile lor intr-o perspectiva noua, surprinzatoare -declara Lana.

Geci matlasate,suprarealism, trompe l’oeil,  forme arhitecturale…toate anunta un anotimp in care ajungem sa ne bucuram, in sfarsit, de frigul de afara.

 

Mentionam la inceputul articolului faptul ca Lana isi contureaza un univers estetic coerent. Ea reuseste acest lucru revizitandu-si creatiile din trecut, incercand sa le actualizeze printr-un proces de reciclare ce, odata efectuata, permite viziunii artistice sa evolueze. In colectia “La Naive”, Lana s-a fotografiat in cunoscuta rochie de inspiratie etno, din prima sa colectie, folosind imaginea creata pe post de “sablon narcisist pe suprafata unei camasi”, afirmand astfel “tautologia artistului” si “efectul ironic ale reciclarii propriilor idei artistice”.

 

sursa poze:

sursa informatii:

One thought on “Lana “La Naive”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s