Florina Ivascu – “Archi-Couture -The Antidote to Uniformity”

Florina Ivascu este absolventa a Academiei di Belle Arti di Brera din Milano si a Facultatii de Arta si Design din Cluj-Napoca. Anul acesta a participat la masterclass-ul organizat de “Arts of Fashion Foundation, San Francisco” ce s-a desfasurat la “Musee des Arts Decoratifs” din Paris. In cadrul masterclass-ului, Florina Ivascu, impreuna cu ceilalti participanti au avut ocazia sa invete tainele broderiilor de la una dintre cele mai de renume ateliere de broderie, Maison Lesage. Colectia nascuta din aceasta colaborare, “Archi-Couture|The antidote to uniformity” a fost prezentata in Hall des Marechaux, Palais du Louvre si in San Francisco, urmand ca in 2013 sa fie prezentata la Beijing. Incantate de succesul Florinei Ivascu si curioase in legatura cu experienta sa in atelierele Maison Lesage, i-am adresat Florinei cateva intrebari.

 
“Cancer Flower – Uniquely Untrendy” este colectia care, in anul 2010, ti-a adus un premiu in cadrul concursului organizat de“Arts of Fashion Foundation” din San Francisco. Premiul a constat intr-un internship in Paris, sub indrumarea designerului Jean-Charles de Castelbajac. Ce a insemnat aceasta experienta si oportunitate pentru cariera ta de designer vestimentar?

In acel an eu studiam la Milano si din pacate nu am putut urma acest internship, mai departe premiul meu a fost inlocuit de acest Masterclass tot in Paris. Lucrul care ma incanta inca inainte de premiere, pentru ca vroiam sa castig cat mai multe contacte. Din punctul meu de vedere a fost cel mai bine asa.
Scopul acestui masterclass a fost de a ne pune in practica dar si de a ne imbunatati cunostintele si aptitudinile. Am avut ocazia sa lucrez langa studenti din toate colturile lumii, USA, Korea, China, Arabia, Australia. Acolo ni s-a oferit oportunitatea de a colabora cu Maison Lesage Paris dar si cu designeri renumiti. Am avut acces oriunde in Muzeul Louvre, expozitiile fiind sursa noastra de inspiratie. Am lucrat foarte mult la acest proiect impreuna, program prelungit neavand nici o zi libera iar noptile scurte.
5
In cadrul Masterclass-ului, ai avut ocazia sa colaborezi cu faimosul atelier de broderie Maison Lesage. Ce inseamna pentru un designer sa aiba acces la tehnicile folosite la realizarea pieselor haute-couture?

Am invatat tehnicile de brodat direct in atelierele Lesage si le-am pus in practica in proiectul personal realizat in salile de specializare de la Musee des Arts Decoratifs. Ne-au dezvaluit mici secrete si ne-au aratat si modul de concepere al broderiilor pana in etapa finala. Am avut acces si la broderiile revolutionare realizate in deceniile trecute pentru marile case de moda. Am avut oportunitatea de a observa (cu putin timp inainte de fashion show) broderiile ce erau in lucru pentru Chanel Fall 2012 Couture. Maison Lesage lucreaza in proportie de apx. 80% pentru Chanel. Este o experienta unica si din toate aceste contacte am avut multe de invatat.
78
Cum ai reusit sa imbini tehnicile folosite in atelierele Lesage cu propria ta viziune artistica?

Cerinta a fost de a avea o viziune noua de broderie, usor neconventionala. Eu am ales sa creez paiete tridimensionale pentru brodat din plastic, aceasta pe langa celelalte cumparate sau oferite de Lesage. Am adus un touch modern pentru creatia Couture. Materialul ales a avut deasemenea un aspect modern la care era imposibil de folosit tehnica Luneville, de aceea pe suportul de brodat semnat Lesage am brodat cu ace simple. Au fost incantati de modul meu de abordare, de receptivitatea si timpul de incadrare pentru broderia aleasa. In final fiind felicitata si de directorul artistic de la Maison Lesage – Hubert Barrere si stylistul coordonator in broderie Caroline Winckel.
11
Care a fost contributia ta la colectia “ARCHI COUTURE – The Antidote to Uniformity”?

Pornind de la cerintele date, conceptul a fost creat de mine, executia a fost 100% a mea dar si suportul material iar partea de coordonare, indrumare si oferire a tuturor informatiilor, contacte si ajutor pentru concept a venit din partea colaboratorilor si organizatorilor. Am avut acces in Biblioteca Louvre de unde am pornit partea de documentare din marile cataloage de moda si broderie a anilor ’50, ’60, documente unice .
12
Care ar fi urmatorul pas pentru designerul Florina Ivascu?

Momentan lucrez la diferite proiecte printre care si continuarea acestei colectii Couture unde vreau sa duc mai departe noi abordari in broderie, colectie care va fi prezentata la Gala Avanpremiere Bucuresti in luna mai 2013. Planuiesc ca in vara 2013 sa imi continui acest Masterclass la Paris colaborand din nou cu Maison Lesage si Atelier Lognon renumiti pentru tehnicile de pliere, dar in limita in care reusesc sa gasesc sponsori pentru sprijin financiar sau poate chiar printr-o colaborare cu o casa de moda din Romania.

Noi ii uram Florinei Ivascu success in viitoarele sale proiecte si speram sa continue sa ne incante cu talentul sau.

2 thoughts on “Florina Ivascu – “Archi-Couture -The Antidote to Uniformity”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s