Comme des Garçons via Rei Kawakubo: O calatorie dincolo de suprafete

„Orice linie dreapta este de fapt un punct. Orice rochie este un material, orice material este un fir, orice fir a fost odata o planta. Orice planta este o noua rochie. Este o teorie pe care trebuie sa o simti, nu sa o analizezi”

(Rei Kawakubo- Comme des Garçons)

89471

 Impactul designerului Rei Kawakubo asupra istoriei modei poate fi comparat ca importanta cu cel al lui Cristóbal Balenciaga sau Coco Chanel. In timp ce alti designeri lucreaza cu forme prestabilite, in limitele canonului, Rei taie, descoase, deconstruieste pentru a da nastere unor noi forme. Universul sau atat de fascinant, construit in cei peste 40 de ani de activitate, nu trebuie inteles si analizat din perspectiva unui structuralism european, ci trebuie explorat cu inocenta, prin prisma Frumosului –  in cea mai pura forma a sa. Pentru Rei Kawakubo, hainele trebuie sa exprime intotdeauna o idee capabila sa genereze un dialog nu doar vizual, ci si intelectual cu purtatorul.

Pe langa haine, Rei Kawakubo a reusit sa creeze si un brand care incearca, inca de la infiintarea sa din anul 1969 sa redefineasca relatia dintre produs, mediul in care acesta este expus si persoana interesata sa il achizitioneze. Comme des Garçons, sub indrumarea permanenta a lui Rei Kawakubo, pune sub semnul intrebarii crezul conform caruia scopul unic al modei este de a vinde produse. Comme des Garçons vinde mai mult decat un produs, vinde o experienta.

In 1981, an in care a fost prezentata prima colectie Comme des Garçons in afara granitelor Japoniei, tocmai la Paris, criticii i-au catalogat stilul „Hiroshima chic”. Cusaturile nefinisate si taieturile asimetrice au fost considerate absurde, inacceptabile intr-o lume condusa de regulile stricte ale marilor case de moda. In acel moment, negrul era rezervat cu strictete pentru tinutele de seara, iar piesele vestimentare erau depersonalizate pana in punctul in care deveneau simple ornamente. Inspiratia ei provine din imbrăcămintea masculină, streetwear, cultura si spiritul japonez, carora le insufla emotie filtrata mereu prin intelect.

Isi incepe fiecare colectie de la un cuvant pe care il dezvalui mai mereu in spatele culiselor, dupa terminarea show-urilor. Cum alege acel cuvant ramane, insa, o enigma, la fel cum procesul creativ al colectiilor ramane mereu nedestainuit. Ceea ce este important insa e ca rezultatul final spune mereu ceva si acel ceva detine capacitatea de a schimba paradigme.

Una dintre colectiile emblematice  Comme des Garçons, cea pentru sezonul  primavara-vara 1997 a pus sub semnul intrebarii insasi forma corpului feminin. „The Lumps and Bumps collection”, cum a fost supranumita de catre critici exploreaza conceptele de „spatiu” si „volum” in conexiune cu frumusetea canonică. Cathy Horyn, analizand intr-un articol pentru New York Times aceasta colectie, o transforma pe  Kawakubo intr-o re-creatoare a realitatii sfarsitului de secol 20. Rei Kawakubo percepe obiectele de care depindem in viata noastra de zi cu zi ca pe o extensie a propriului nostru corp. Obiectele de consum aflate mereu in proximitatea Individului pe care il subjuga, simuleaza o conexiune spatiala ce produce la un nivel abstract ceea ce pare a fi o diformitate aflata undeva in spatiul dintre haina si corp. “Things you own end up owning you” declara schizofrenic Tyler Durden in filmul cult Fight Club si, fara ca macar sa o stie,  rezuma dintr-o perspectiva anti-consumerista, o parte din mesajul transmis de Rei prin intermediul acestei colectii.

Kawakubo gandeste ca un artist si, tocmai de aceea, creatiile sale ne modifica perceptia asupra modei, asupra feminitatii, asupra celor mai surprinzatoare aspecte ale realitatii.

3

4

5

 

***Acest articol face parte din seria de articole publicate in cadrul revistei online Art Act Magazine. Incepand cu data de azi, in fiecare luni va voi prezenta fragmente din aceasta serie de articole pe care le-am scris cu mare placere, articole prin intermediul carora am avut ocazia sa aprofundez zona de interferenta dintre moda si arta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s