Leigh Bowery – Farmecul discret al excentricitatii

Leigh Bowery este, din pacate, un nume prea putin cunoscut in zilele noastre, un personaj enigmatic ale carui sensuri s-au pierdut odata cu trecerea timpului. Ceea ce putini stiu e ca Leigh Bowery a reusit sa schimbe limbajul vizual al modei, iar personalitatea sa a influentat la nivel creativ artisti precum Lucian Freud, Alexander McQueen, Boy George, David LaChapelle, Anthony Hegarty. Importanta lui Leigh Bowery este revelatoare in mod special acum, la inceput de secol 21, caci imaginea creata de acesta reprezinta de fapt cultul artificiului si cultul alienarii in contextul unei culturi care a devenit obsedata de autenticitate.

1„Dress as though your life depends on it, or don’t bother” era unul dintre motto-urile lui Bowery. Paraseste Australia natala in 1980, fiind fascinat de tumultoasa viata artistica a Londrei acelor ani. Neavand o pregatire solida in domeniul modei, Leigh isi bazeaza incursiunea in design-ul vestimentar pe lectiile de croitorie primite de la mama sa si pe o viziune stilistica aparte. Chiar daca nu a reusit sa isi construiasca o cariera in acest domeniu, relatia lui Leigh cu propriile costume, pe care a continuat sa si le creeze pană inspre sfarsitul vietii, a fost una cu totul speciala. Preocupat in principal de interactiunea dintre corp si haina, el considera vesmintele ca fiind elemente vitale in consolidarea increderii in sine. Machiaj excesiv, volumetrii, corsete, pantofi cu platforme, travesti sunt cateva dintre elementele definitorii ale stilului sau inconfundabil. Prin vestimentatia sa, Bowery a reusit sa ne modeleze o noua perceptie asupra modei. Necultivand estetismul sau conventionalismul, costumele sale genereaza siluete suprarealiste, volumetrii exagerate si proportii unice. Creatiile lui Bowery sunt impertinente si instiga privirea. Designul vestimentar devine, astfel, pentru Bowery un mediu al experimentarii. Folosindu-si corpul ca punct de referinta, il contorsioneaza si ii regandeste amplasarea anatomica pentru a-l face sa interactioneze cu vesmantul ce il acopera. Leigh realizeaza, de fapt, o reforma, si nu o deformare, a corpului anatomic prin intermediul corpului vestimentar.

2 3 4Leigh Bowery este unul dintre cei mai extremisti interpreti ai propriului context istoric. Excesele sale vizuale se desfasurau in perioada in care Margaret Thatcher, ca prim ministru al Marii Britanii, isi impunea politicile conservatoare asupra populatiei. Incadrata generic undeva intre miscarea punk si new romanticism (New romanticism reprezinta o manifestare a culturii pop, in mare parte in Anglia, la inceputul anilor 80, nascuta ca o reactie de respingere a punk-ului, pastrand din acest curent doar estetica anarhiei, combinata cu estetica dandy si flamboianta promovata de artisti precum David Bowie), estetica lui Bowery reprezinta, in mod evident, o reactie la schimbarile ce aveau loc in acea perioada in Anglia si in afara ei. Pe langa situatia politica, importanta crescanda a mediului vizual l-a impulsionat pe Bowery sa caute in permanenta noi modalitati de a genera soc si de a se face vizibil si indispensabil in spatiul artistic.

5 6Dincolo de excentricitati, excese si controverse, experimentele lui Bowery, situate undeva la granita dintre reforma si revolta, dintre soc si inovatie sunt inca valide intr-un discurs despre interactiunea dintre moda, arta si viata. Destabilizand canoanele frumosului si ale uratului, Leigh Bowery  a demascat dictatura conformismului. Autointitulandu-se designer vestimentar, cantaret, dansator, ajungand in cele din urma sa se catalogheze drept opera de arta (In anul 1988 acesta petrece o saptamana in galeria lui Anthony d’Offay pe post de exponat. Tolanit pe un recamier, protejat de un geam de sticla prin care era expus privirilor vizitatorilor galeriei, Leigh isi petrece mai bine de 8 ore pe zi privindu-si reflexia in oglinda, schimbandu-si cele mai extravagante tinute, lasandu-se urmarit, privit, contemplat. Indrazneala acestei forme de narcisism excentric a creat confuzie in randul vizitatorilor si al criticilor), Leigh Bowery celebreaza un prezent al exceselor, un prezent in care cultul celebritatii s-a transformat intr-un cult al sinelui. Relevanta esteticii sale este validata de influenta pe care aceasta o are asupra viziunii artistice a unor designeri precum John Galliano, Walter van Beirendonck, Alexander McQueen si Rei Kawakubo, designeri care, la randul lor, incearca sa lupte impotriva monotoniei unor forme conservatoare.

***Acest articol face parte din seria de articole publicate in cadrul revistei online Art Act Magazine. In fiecare luni va voi prezenta fragmente din aceasta serie de articole pe care le-am scris cu mare placere, articole prin intermediul carora am avut ocazia sa aprofundez zona de interferenta dintre moda si arta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s