Tim Walker – Povestitorul de imagini

Fotografia de moda detine, dincolo de potentialul sau de a vinde produse, capacitatea de a vinde fantezii. Marea majoritate a oamenilor acceseaza moda intr-o forma mediata, prin intermediul fotografiei, care ne permite sa visam la o viata si la o garderoba diferita de cea pe care o detinem deja. Escapismul cultivat de fotografia de moda transforma acest mod de a  surprinde realitatea intr-un mediu propice pentru a spune o poveste prin imagini. Unul dintre cei mai de seama povestitori care se folosesc de moda pentru a-si crea lumile improbabile este Tim Walker. Fotografiile sale genereaza spatii alternative in care piesele vestimentare, impreuna cu decorurile minutios construite si fotomodelele transformate in actrite  sunt elemente esentiale in compozitia unui tablou suprarealist.

8 9 10Dezinteresat de instrumentele pe care le foloseste fotografia digitala pentru a infrumuseta si perfectiona realitatea, Tim Walker foloseste aparatul de fotografiat in starea sa primordiala, perceput ca o „cutie” aflata intre el si ceea ce el vrea sa surprinda. Evita orice instrument de editare, in afara de propria viziune artistica, si priveste prin intermediul obiectivului ca printr-o fereastra magica ce ii ofera accesul inspre un taram al nostalgiei. Acest mod de raportare la fotografie este vizibil atat in procesul realizarii imaginilor, cat si in produsul final. Pornind de la o realitate constituita din franturi de basme si legende anglo-saxone, ramasite ale trecutului si o afinitate pentru tinuturi ferite de raceala orasului, Tim Walker construieste, cu ajutorul unor decoruri elaborate, o noua realitate, intima, tulburatoare si fascinanta. Asupra fotografiilor sale planeaza un sentiment de apartenenta la un spatiu aflat in afara timpului, un spatiu ce devine real doar in imaginatia celor care nu au uitat sa viseze.

11 12 13Pasiunea sa pentru fotografie s-a nascut din nevoia de a imortaliza lucruri care altfel ar disparea. Aceasta nevoie puerila s-a transformat, odata cu trecerea anilor, intr-o daruire asemanatoare unui colectionar ce isi aduna cu stoicism elementele necesare pentru a-si intregi colectia. Inca din copilarie, Tim Walker colectiona imagini ale tuturor lucrurilor ce il înconjurau si le regandea locul si utilitatea in propriul sau spatiu imaginar. Pasiunea sa pentru fotografia de moda s-a nascut din aceeasi inocenta curiozitate care l-a indrumat inspre redescoperirea lumii prin intermediul fotografiei. Dupa o perioada petrecuta in New York, in ucenicia faimosului fotograf Richard Avedon, Tim Walker se intoarce in Londra si colaboreaza pentru o perioada cu diferite publicatii britanice pe partea de fotografii de reportaj. Ajunge sa lucreze pentru versiunea britanica a revistei Vogue la frageda varsta de 25 de ani. Din acel moment si pana in prezent, el a reusit sa isi stranga in portofoliu colaborari cu cele mai de seama publicatii din domeniul modei, campanii publicitare pentru branduri de renume, doua albume de fotografii publicate, premii importante si o recunoastere din partea Muzeului Victoria and Albert si a Galeriei Nationale de Portrete din Londra, care i-au rezervat un spatiu in cadrul expozitiilor permanente.

Ce loc ocupa moda in spatiul imaginat de Tim Walker? Unul cu siguranta aparte, pentru ca Tim Walker nu priveste moda ca pe un sistem structurat ce functioneaza conform unui program riguros in care ceea ce primeaza este profitul. El foloseste moda pentru a-si completa scenografia interdisciplinara. Piesele vestimentare pe care le alege se transforma in vesminte la fel de atemporale si ireale precum povestile sale vizuale. El respecta moda pentru capacitatea sa imaginativa si nu se lasa influentat de trenduri, incercand sa se distanteze pe cat de mult posibil de sistemul generat de aceasta. Piesele vestimentare nu eclipseaza decorurile, fotomodelele nu sunt „înghiţite” de amalgamul de elemente vizuale ce compun imaginea finala, ci fiecare ocupa un loc bine gandit si ales dinadins de marele povestitor Tim Walker.

14 15

17Fotografia de moda a fost invinuita mereu de instigarea subliminala a receptorului la consum. Fotografi precum Tim Walker au demonstrat insa ca fotografia de moda a cultivat, inca de la inceputurile ei, o pasiune pentru povestire. Pictorialele din revistele de profil s-au dovedit a fi spatiile propice pentru ca astfel de naratiuni vizuale sa fie depanate cadru dupa cadru, pagina după pagina.

***Acest articol face parte din seria de articole publicate in cadrul revistei online Art Act Magazine. In fiecare luni va voi prezenta fragmente din aceasta serie de articole pe care le-am scris cu mare placere, articole prin intermediul carora am avut ocazia sa aprofundez zona de interferenta dintre moda si arta.

Advertisements

4 thoughts on “Tim Walker – Povestitorul de imagini

    1. E unul dintre primii fotografi de moda care mi-a argumentat convingerea ca hainele pot spune o poveste. Sper ca am reusit sa surprind macar o particica din universul sau magic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s