#bloggers4galauad sau pledoarie pentru social media

Anul acesta am avut ocazia sa particip la Gala UAD Fashion Design in calitate de membru al unui juriu special care a oferit pentru prima data in cadrul evenimentului ajuns la cea de-a 20-a editie un “pasaport catre social media” absolventilor. Acest juriu a fost conceput in urma invitatiei organizatorilor evenimentului care au dorit sa integreze blogurile de fashion in promovarea absolventilor. Chiar daca relevanta acestora in industrie continua sa fie dezbatuta, iar directia creativa a unora nu vizeaza in mod special zona artistica a fenomenului modei, vizibilitatea in social media poate sa le ofere tinerilor designeri promovare si posibilitatea de a intra in contact cu diferite publicuri. Astfel ca initiativa Prep.univ.drd. Lucian Broscățean, sustinuta de Raluca Popa, Diana Flore si Vestige Pret a Porter, showroom-ul din incinta Vestige Atelier des Beaux Arts care gazduieste creatii ale absolventilor UAD din anii trecuti, ale caror creatii am avut placerea sa le purtam in cadrul Galei de anul acesta, a reprezentat pentru noi, bloggerii, o oportunitate de a ne folosi resursele din online pentru a duce si mai departe ceea ce unii dintre noi facem de cativa ani: sustinerea si promovarea tinerilor designeri.

Criteriile de jurizare au fost alese in asa fel incat sa omogenizeze punctele de vedere ale membrilor unui juriu compus din bloggeri apartinand unor zone diferite ale blogosferei de fashion. Transpunerea conceptului in piesele vestimentare, originalitatea, executia, adaptabilitatea, relevanta pentru moda prezentului si viral appeal-ul (capacitatea colectiei de a circula in online) au fost aspectele pe care membrii juriului #bloggers4galauad le-au luat in considerare in alegerea castigatorilor. Notele au fost acordate de la 1 la 5 (1 fiind nota cea mai mica), iar rezultatul final a fost obtinut prin calcularea tuturor notelor si stabilirea unui clasament. Chiar daca vocea bloggerilor este prin definitie una subiectiva, in alegerea facuta am incercat sa ne pastram obiectivitatea. Astfel ca, detinatorii pasaportului catre social media sunt:  LUIS DRĂJAN la nivel de licenta, si LUCIAN RUSU pentru colectia sa de masterat.

Ce este interesant de observat, dincolo de obiectivitatea alegerii facute, e modul in care se leaga cele doua colectii castigatoare in contextul fenomenului social media. Pe de-o parte avem colectia lui Luis Drăjan intitulata Me, Luis care face trimitere la o cultura a narcisismului in care individul se pune in centrul universului sau si practica auto-descoperirea prin hedonism. Chiar daca aceasta cultura cunoscuta si sub numele de „Me Culture”, sau “Baby Boomer” isi are originile in cultura pop americana a anilor 70, este poate si mai relevanta pentru prezentul in care traim. Retelele de socializare functioneaza ca niste oglinzi ce distorsioneaza realitatea in functie de dorintele utilizatorilor si au puterea de a transforma necunoscuti in noii idoli ai generatiilor tinere.  Colectia lui Luis Drăjan functioneaza ca un exercitiu hiper-personal si ironic de auto-analiza, care presupune sintetizarea elementelor definitorii si accentuarea caracteristicilor personale prin exagerarea detaliilor particulare. Destinate unui public masculin, piesele ce constituie colectia pot functiona cu usurinta si in garderoba feminina, pentru ca in „cultura eu-lui” ceea ce conteaza cu adevarat este ego-ul purtatorului. Prin intermediul styling-ului, colectia isi afirma apartenenta la o categorie de varsta care intelege importanta imaginii personale si care are know-how-ul necesar pentru a alege hashtag-urile corecte in momentul in care isi vor posta pe retelele de socializare imagini cu ei purtand piese din colectia designerului.

DSC_0236 DSC_0203 DSC_0168 DSC_0140 DSC_0106

Colectia lui Lucian Rusu abordeaza individualitatea intr-o maniera conceptuala. Radical din chip este o colectie care pune in discutie intr-o maniera creativa fragmentarea mentala si corporala care pe mine ma duce cu gandul la repercursiunile pe care le are tehnologia asupra fizicului si psihicului omului contemporan. Faptul ca designerul a ales sa foloseasca materiale neconventionale, specifice tapiteriei automobilelor contribuie la analiza conceptului frumusetii intr-un prezent mecanic. Reconfigurarea frumusetii porneste de la explorarea relatiei dintre om si tehnologie, rezultatul interactiunii generand forme hibride, asimetrii si incizii la nivelul materialelor. Radical din chip este o colectie care surprinde profunzimea prin intelegerea suprafetei. Intr-un prezent in care imaginea primeaza, designerul „sparge” oglinzile pentru a dezvalui o frumusete dincolo de aparente. Mecanismele de prindere ale materialelor ne duc cu gandul la un experiment neortodox, precum cel al doctorului Frankenstein, dar rezultatul obtinut de Lucian Rusu este departe de a fi monstruos, este o recompunere a frumusetii intr-o maniera personala

DSC_2803 DSC_2644 DSC_2671 DSC_2695 DSC_2725 DSC_2774

Daca Luis Drăjan se foloseste de mecanismele de functionare a culturii superficialitatii, Lucian Rusu le disloca pentru a le reconfigura sensul. Doua abordari diferite, doi designeri talentati, doua colectii relevante pentru un prezent in care social media-ul are in continuare puterea de a face rotile sa se invarta.

credit foto: Daniel Robu

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s