Bloggers Talk Talk Talk

tumblr_inline_mvzs4jw2ix1qe3jki

Directorul muzeului Palais Galliera din Paris, Olivier Saillard a prezentat in cadrul Saptamanii Modei din New York un nou fashion performance intitulat “Models Never Talk”. A invitat fotomodele apartinand trecutului recent al modei, muze si preferate ale unor designer precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Azzedine Alaia si Claude Montana sa recreeze prin miscare, mima si testimonial pe post de fundal sonor, piese vestimentare pe care le-au purtat in trecut pe podium. Dincolo de oportunitatea pe care Olivier Saillard le-a oferit-o fotomodelelor de a se exprima creativ, acesta s-a folosit de performance-ul orchestrat pentru a ridica intrebari in legatura cu starea actuala a modei. Intr-un articol publicat in New York Times el declara: “We are in a moment that’s very bizarre in fashion. There are too many clothes.” Conform calculelor sale, anual in cadrul saptamanilor modei sunt prezentate in jur de 18.000 de piese vestimentare.

Citind acest articol am inceput sa ma gandesc (din nou) la problema excesului in domeniul in care si eu activez: blogging-ul. Mi se pare ca aceeasi problema sesizata de Olivier Saillard in domeniul modei exista si in zona blogurilor. There are too many blogs. Si acest lucru nu duce decat la sustinerea falsei idei de individualitate si creativitate care pare sa defineasca lumea contemporana. Intr-un prezent in care oricine poate sa isi faca vocea auzita de multime se creaza falsa iluzie ca acea voce chiar conteaza. Doar ca mie mi se pare ca acea voce nu conteaza “in the big picture” ci doar pentru a umple buzunarele unor firme si institutii pentru care singurul lucru care conteaza cu adevarat este profitul. Noi de fapt avem de-a face cu “the small picture”, acea imagine la care avem acces, imaginea instagramata, share-uita, cu un mesaj retwitt-uit care nu aduce nimic nou in imaginatie, ci doar in buzunare.

Nu vreau sa pretind ca as fi mai speciala decat restul bloggerilor care spera ca prin intermediul jurnalelor virtuale sa ajunga sa isi profeseze pasiunea pentru ca realizez ca si ei sunt prinsi intr-un cerc vicios in care sunt nevoiti sa posteze “continut original” zilnic pentru a-si pastra un trafic considerabil pe blog, pentru a-si putea primi in continuare banii atat de necesari in supravietuirea lor in domeniu. Vreau doar sa impartasesc cu voi, cititorii mei, dilema in care ma aflu. Cum poti sa iti faci vocea auzita, fara a-ti compromite  integritatea intr-un mediu creativ in care cifrele conteaza?

Blogul meu nu a fost niciodata o sursa de venit pentru mine. Poate din cauza ca nu m-am implicat cat ar fi trebuit, poate pentru ca modul meu de abordare a fost unul gresit, poate pentru ca scopul pentru care inca ma stradui sa intretin aceasta platform a fost un scop prea visator si naiv ca sa functioneze in sistemul modei. Ce a reusit insa blogul sa faca de-a lungul acestor ani a fost sa imi alimenteze pasiunea pentru domeniul modei. Ce a reusit acest blog sa imi ofere a fost intalnirea cu o mana de oameni creativi, intalniri care s-au transformat in prietenii care sper sa dureze mai mult decat acest blog.

Nu vorbesc des pe blog pentru ca nu vorbesc des nici in realitate. Vorbesc doar atunci cand consider ca am ceva de spus. Am facut compromisuri de-a lungul drumului, asa cum s-a intamplat si in viata de zi cu zi, dar acele compromisuri nu mi-au adus nici un beneficiu in cele din urma. Sper ca nu voi mai fi nevoita sa le fac. Prin intermediul acestui articol inaugurez o noua etapa in traiectoria zipcodefashion.

tumblr_mnn3ehe9T01qzkdnwo2_500

Daca cititi acest articol puteti observa ca am inceput prin a-mi schimba interfata blogului. Noua interfata pastreaza simplitatea pe care am incercat sa o abordez si in trecut la care am adaugat mici artificii vizuale (ex: imaginea din header se va schimba in permanenta si va reprezenta un colaj al imaginilor din cel mai recent articol publicat pe blog). Pe langa partea vizuala vor fi schimbari si la nivelul continutului. Incepand cu urmatorul articol voi incerca sa scriu in limba engleza pentru ca si subiectele articolelor vor fi mai focusate pe mediul creativ international. Voi introduce rubrici noi si voi avea cativa colaboratori imaginari care sper sa va delecteze cu povestile lor. Fac aceste schimbari deoarece consider ca abordarea mea interdisciplinara ar functiona mai bine intr-un mediu international.

Sper ca cei care mi-ati fost alaturi pana in prezent sa imi urmariti in continuare experimentele si sper ca Olivier Saillard sa prezinte intr-un viitor improbabil un performace intitulat “Bloggers Talk Talk Talk”.

 

Advertisements

One thought on “Bloggers Talk Talk Talk

  1. Exact aceeasi dilema am avut-o si eu acum cateva luni, cand am inceput sa postez din ce in ce mai rar pe blog. Imi veneau intrebari de genul in cap: De ce sa mai scriu? Pentru cine sa mai scriu? Merita sa mai investesc din timpul si rabdarea mea in blog…? Si am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimb putin formatul si sa il adaptez in functie de mine, nu in functie de ceilalti. Motiv pentru care voi face mici modificari. Cat despre alimentarea buzunarelor, total de acord (cred ca am mai avut discutia asta, oricum). Do it for the money if money it’s all that you want. In rest, imi place noua interfata Zipcodefashion.

    Keep up the good work! 🙂

    Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s