Gala UAD 2012 – Part 1

Cu o secunda mai lunga decat celelalte zile ale anului, ziua de 30 iunie 2012 a insemnat la nivel astronomic, alinierea timpului pamantesc la cel cosmic. Dincolo de implicatiile universale, evenimentul stiintific reuseste sa dea noi semnificatii unei desfasurari de forţe creative care, spre deosebire de acesta, are loc in fiecare an: Gala Absolventilor sectiei de Moda si Design Vestimentar din cadrul Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca. Ajunsa la editia cu numarul 18, Gala UAD nu si-a sarbatorit anul acesta trecerea in maturitate, pentru ca maturizarea ei nu tine de o dobandire a unei varste biologice ci de o acumulare permanenta de creativitate si profesionalism.

Insumand un numar de 25 de colectii la nivel de licenta si 10 colectii la nivel de masterat, extra-secunda zilei de 30 iunei a constituit, cel putin pentru noi, un moment de respiro, de contemplare a tuturor elementelor ce au constituit, cu siguranta, o seara speciala.

Asa cum va anuntam zilele trecute, anul acesta am avut ocazia de a experimenta Gala UAD dintr-o perspectiva cu totul diferita: ca membrii ai juriului care a desemnat castigatorii Premiului Perwoll pentru Tineri Designeri. Pe langa cele doua colectii castigatoare, absolventii sectiei de Moda si Design Vestimentar au reusit sa ne surprinda cu propunerile lor pornind de la conceptele din spatele colectiilor si terminand cu modul de prezentare. La nivel de masterat, Florina Farcas, Cristina Teodora Mot, Carmen Chereches, Raluca Pop si Alexandra Ivascu, ne-au prezentat colectii coerente ce constituie, din punctul nostru de vedere, un inceput promitator al unui traseu notabil in moda din Romania si nu numai.

Farcas Florina prin intermediul colectiei intitulate Private/Public, ridica problema nevoii omului contemporan de a-si construi un profil comunicational. Colectie dedicata unui public masculin exploreaza cele doua zone in care profilul individului contemporan se contureaza (spatiul privat si cel public) prin suprapunerea suprafetelor transparente ale materialelor neconventionale si suprafetelor rigide. Piesele vestimentare au rolul de a proteja corpul, dezvaluindu-l prin intermediul unor mecanisme de deschidere. Transparentele de la nivelul gulerelor aplicate, a harnasamentelor si a unora dintre accesorii fac parte din jocul vizual propus de Florina Farcas. Raportul dintre spatiul privat si cel public ajunge sa contureze identitatea celor care ajung sa poarte aceste creatii.

Mot Teodora Cristina isi propune o cercetare asupra volumelor utilizand structuri si texturi textile. Colectia sa vizeaza prelucrarea texturilor, structurilor si formelor ce se gasesc in mediul natural. Transpunerea lor in vesminte se realizeaza prin impletirea si rasucirea firelor de lana cu scopul de a crea noi volume si texturi. O colectie epurata de culoare si surprinzatoare la nivel de textura.

Carmen Chereches  isi construieste colectia urmarind explorarea a doua spatii aparent separate: cel al realitatii si cel al fantasticului. Motivul labirintului, al visului si al reincarnarii, relatia dintre om si univers, genereaza noi modalitati de raportare la aceste doua spatii. Instabilitatea imaginarului este redata in colectia ei prin forme si structuri organice. Imprimeurile create chiar de ea prin tehnica serigrafiei sunt completate de structuri tricotate si decupaje ce ajung sa constituie ansambluri vestimentare aflate la confluenta celor doua lumi.

Popa Raluca imbina tricotaje cu materiale vaporoase intr-o colectie care urmareste sa celebreze doua, cele mai importante, momente ale vietii: nunta si inmormantarea. Dincolo de studiul spiritual efectuat de Popa Raluca, piesele ei, in special cele tricotate si accesoriile pretioase, reusesc sa contureze portretul unei femei diafane pentru care frumusetea corpului este mereu in concordanta cu frumusetea spiritului.

Ivascu Alexandra, castigatoarea Premiului Perwoll pentru Tineri Designeri, ne-a impresionat prin modul de expunere al conceptului din spatele colectiei sale. “Four Moments of Love” exploreaza diferite etape ale dragostei: indragostirea, pasiunea, rutina si separarea. Dincolo de gingasia executiei pieselor vestimentare, de atentia pentru detalii, Ivascu Alexandra construieste un micro-univers in care designul vestimentar interfereaza cu fotografia, cinematografia, muzica si poezia. Sustinuta de o coloana sonora semnata  Sigur Ros, colectia Alexandrei Ivascu a reusit cu siguranta sa creeze o altfel de interactiune intre public si produsul artistic.

Foto: Daniel Robu

Parte din informatiile legate de colectii provin din comunicatele absolventilor

Leave a comment